ShoutMix


ShoutMix chat widget

SELAMAT DATANG

MAAF BLOG SAYA MASIH DALAM PROSES KEMASKINI

Masih ada..

Dunia Ini Luas

Malaysia Juara Piala Suzuki AFF 2010

Taniah kepada pasukan Malaysia kerana buat julung-julung kalinya kita berjaya menjulang Piala Suzuki AFF. Dengan berakhirnya kejohanan ini, kita akhirnya dinobatkan sebagai Juara bola sepak rantau asia tenggara. Lebih manis lagi kejayaan menjulang Piala Suzuki AFF 2010 menutup tahun gemilang bola sepak negara, selepas kejayaan merangkul pingat emas sukan sea pada tahun lepas. Apa yang boleh kita katakan peningkatan tahap permainan bola sepak kita semakin baik berbanding beberapa tahun dahulu.



Kejayaan Pasukan bola sepak Malaysia menjulang Piala Suzuki AFF ini, diraikan oleh semua rakyat Malaysia. Jika dikedai-kedai mamak, kita dapat melihat penyokong chelsea dan juga penyokong setia Manchester United berpelukkan kegembiraan melihat pasukan negara menjulang Piala Suzuki ini. Apa yang boleh kita katakan, sukan bola sepak mampu menyatukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

Malaysia diletakkan bersama pasukan Indonesia,Thailand dan juga Laos. Kisah kejayaan pasukan yang bergelar Harimau Malaya ini bermula dengan langkah kiri, apabila dibelasah teruk, 5-1 oleh pasukan Indonesia di Stadium Gelora Bung Karno. Pada ketika ini, saya tidak menaruh harapan yang tinggi kepada pasukan Malaysia untuk menjulang Piala Suzuki AFF ini. Kata-kata kurang enak mula dapat dilihat didada-dada akhbar tempatan, malah juga dilaman sosial seperti facebook dan juga twitter.

Pada perlawanan kedua pasukan Malaysia berjaya mengikat Thailand,0-0. Pada perlawanan yang pertama Thailand juga seri 2-2 dengan Laos. Ia agak mengejutkan saya pada ketika itu, pasukan yang selama ini kita anggap hebat hanya mampu seri dengan pasukan kerdil seperti Laos. Keputusan perlawanan itu memberi tuah kepada pasukan Malaysia.

Pada perlawanan ketiga Malaysia dengan bangganya membelasah Laos,5-1. Kejayaan Malaysia lebih manis lagi apabila mendapat berita, bahawa pasukan Thailand Kalah kepada pasukan Indonesia 2-1. Ianya sekaligus membangkitkan semangat anak buah Rajagopal, untuk membalas dendam kekalahan 5-1 ditangan Indonesia.

Bermulanya disitu, dengan semangat berkobar-kobar mahu ke final, pasukan Malaysia turun bertemu Vietnam pada perlawanan separuh akhir pertama yang berlansung di Stadium Bukit Jalil. Pada perlawanan tersebut Malaysia berjaya mengalahkan pasukan Vietnam 2-0, dan pada perlawanan kedua yang berlangsung di Vietnam, Malaysia berjaya mengikat Vietnam seri tanpa jaringan, sekali gus mengesahkan kemaraan pasukan Malaysia ke final setelah kali terakhir melakukannya pada tahun 1996.

Sementara itu, satu lagi separuh akhir membabitkan pasukan Indonesia bertemu dengan pasukan Filipina, yang berkesudahan pasukan Indonesia layak ke final dengan aggregat 2-0.

Pada aksi sulung final yang berlangsung di Bukit Jalil, pasukan Malaysia tidak mensia-siakan peluang beraksi di halaman sendiri dengan menghiburkan hampir 70,000 penyokong bola sepak Malaysia dengan kemenangan bergaya 3-0 keatas pasukan Indonesia. Pada aksi final kedua yang berlangsung di Stadium keramat Indonesia, Gelora Bung Karno, pasukan Malaysia berjaya menunjukkan aksi yang membanggakan walaupun tewas 2-1 ditangan Indonesia. Namun begitu kekalahan itu di sambut gembira oleh rakyat Malaysia, apabila secara aggregat Malaysia menewaskan Indonesia 4-2, seterusnya dinobatkan sebagai jaguh bola sepak rantau Asean buat pertama kali.





Apa yang mampu saya katakan sebagai salah seorang peminat bola sepak tempatan, kejayaan pasukan Bola sepak Malaysia menjulang Piala Suzuki AFF 2010 telah menyatukan seluruh rakyat Malaysia dan juga telah berjaya mengukir satu senyuman puas dan bangga pada penyokong bola sepak tempatan. Kejayaan pasukan Malaysia juga di ikuti oleh pemain pertahanan Manchester United Rio ferdinand, di laman Twitternya dengan mengucapkan syabas kepada pasukan Malaysia.














Safee Sali dinobatkan Penjaring Terbanyak Piala Suzuki dengan 5gol.





Kamilah Juara Piala Suzuki Aff 2010



Taniah Untuk Malaysia teruskan kecemerlangan anda...

Hari Bersejarah 2Alam setelah sebulan....

Didalam kebosanan yang melampau mcm ni, terdetik aku nak tengok jumlah kutipan 2alam setelah sebulan berada di panggung wayang. Hasil kutipan amat mengejutkan..



Jumlah kutipan daripada laman web Finas.gov.my menunjukkan jumlah kutipan 2ALAM hanya sekitar 0.44 juta bukan 40juta yang digembar-gemburkan sebelum ini. RM440,000.00 berjaya dikutip oleh 2Alam setelah sebulan ditayangkan di 83 pawagam!!.

Ini bermakna jika 83 pawagam menayangkan 2Alam, dan jumlah kutipan 0.44 juta, secara purata 1 pawagam berjaya mengutip RM5301.20 (0.44/83).

Jika harga tiket bagi filem 2Alam adalah RM10, secara puratanya tayangan filem ini hanya berjaya menarik seramai 44,000 orang penonton sahaja bagi filem ini. Jika seramai 44,000 ini dibagi kepada 83 pawagam, sebuah pawagam hanya mampu menarik 530 orang selepas tayangan selama sebulan.

jika seramai 530 orang adalah bagi sebuah pawagam, ini bermakna jika kita bahagikan kepada 14 hari tayangan wajib, hanya seramai 37 orang sahaja yang menonton filem ini pada setiap hari. Ini bermakna terlalu banyak kerusi kosong yang tidak dipenuhi, itu belum termasuk tayangan selama 20 hari. (530/20=26orang ok lah 2).

Kerugian yang ditanggung secara kasar=

Kos Produksi 1.51 Juta + kos iklan kosmo XXX
jumlah kutipan: 0.44 Juta

= Filem ini rugi.


================================================




walau apapun bukan nk mengata, tetapi memuji sikap DR.Rozmey yang berani mengambil risiko. salah satu ciri keusahawanan yang bagus untuk diteladani, namun kerana gaya rambutnya yang tersendiri itu, beliau tidak disukai oleh orang ramai.

Ada banyak lagi sebenarnya filem yang mengalami kerugian yang lebih besar selain dari 2 Alam, tetapi oleh kerana popularnya 2 alam maka kerugiannya dapat dilihat dengan jelas oleh kita.

so taniah kepada 2 alam kerana berani mencuba.

filem akan datang "kopi Janda"


kecederaan serius pemain bola sepak sepanjang zaman



Perlawanan yg berlangsung pada bulan februari 2008, semasa
bermain utk Arsenal, Eduardo Da Silva menerima satu
tekel kasar dari pemain pertahanan Brmingham City, Martin Taylor
yg serta-merta dibuang padang. Da Silva patah fibula kiri
dan buku lali yg cedera teruk. Setahun kemudian, beliau
menyarung semua jersi Arsenal setelah sembuh sepenuhnya.






Semasa perlawanan di Old Trafford pada April 1996,
pemain pertahanan 'the Coventry' David Busst bertembung dengan
pemain Machester United Denis Irwin. Akibatnya,
Busst mengalami patah kaki kiri sehingga tulang ketingnya
menembusi kulit. Kecederaanya begitu teruk sehingga
beliau dijangka tidak boleh bermain bola secara
professional lagi.Penjaga gol Machested United ketika itu,
Peter Schmeichel, yg menyaksikan pertembungan itu
terpaksa dikaunseling sejurus perlawan berakhir..huhu, ngeri2






Kieron Dyer, mengalami patah kaki kanan di Bristol Rovers
pada 29 ogos 2007





Pada 19 Februari 2006, semasa bermain utk Italian Championship
menentang Empoli FC, Fancesso Totti mengalami kecederaan
kaki yg serius, fracture di fibula kaki kiri, dan
putus beberapa ligamen. Malam kejadian juga dia dioperate..





Penyerang Jacob Olesen menderita beberapa kecederaan
dan perubahan kedudukan tulang di kaki kirinya pada
perlawanan October 2006. Beliau terpaksa berehat panjang
selama 6 bulan.





Imej di atas menunjukkan Djibril Cisse patah kaki
kanan setelah ditekel secara kasar oleh pemain
pertahanan Shandong Luneng. Ianya belaku semasa
perlawanan persahabatan di Saint Etienne, Perancis
pada tahun 2006.





Insiden ini berlaku semasa perlawanan antara pasukan
Cruz Azul dan Tecos UAG pada tahun Jun 2007.
Pemain Mexico, Edgar Andrade mengalami fracture yg begitu teruk
dan kakinya kanannya seolah berpusing semasa perebutan
bola dgn pasukan lawan. Setelah beberapa bulan, beliau sembuh
dari kecederaan dan kembali beraksi.

hahaha.. ngeri kan...

Gunung Angsi Gagal Ditawan

3 december 2010- Ulu Bendul, Negeri Sembilan, sekumpulan pemuda yang rata-ratanya bekas pelajar Aspura Tengku Ampuan Rahimah gagal menawan Gunung Angsi.. Ikuti kisah mereka..



Tiba di Ulu Bendul

Perjalanan dari Klang ke Ulu bendul melalui highway utara selatan hanya mengambil masa lebih kurang 2 jam lebih. Perjalanan di pendekkan lagi dengan adanya jalan baru, tanpa melalui bukit putus. Kami bertolak jam 11 pagi dan sampai ke Kem Ulu Bendul 1 ptg.




Sebelum Selepas

Tiba di lokasi, kami terus mencari port nk dirikan khemah.






Pemandangan Sekitar Tapak Khemah Kami






Khemah Yg telah siap untuk bermalam



Masak Nasi untuk santapan makan Malam



Minum Teh dekat hutan memang BEST!!






Seawal jam 6 pagi kami dh bangun, bungkus satu khemah, buat sarapan, sebabnya jam 8pagi kami akan bertolak mendaki Gunung Angsi.




Pagi-pagi buta berendam dalam sungai memang best, kecut segalanya..hahaha




Inilah sarapan kami.. makan telur rebus je



Ok bersiap Sedia untuk pendakian. Pendakian kami bermula jam 0800.





Pendakian Kami Bermula tapi Malang nya, hujan turun dengan lebat, menyebabkan track menjadi licin dan amat berbahaya.






Walaupun Hujan turun dengan Lebat kami meneruskan perjalanan,dan akhirnya kami sampai jugak ke checkpoint Kem Tangga Batu. Kami berteduh dekat sini, Kat sini ada pondok.

Ketika kami nak mulakan perjalanan kami dah tersalah ambik jalan, kami sesat selama sejam kerana tersalah ambik track. Nasib Baik kami x tersesat jauh, tapi kami banyak menghabiskan tenaga dekat situ, sebabnya terpaksa menuruni cerum bukit yg dalam, jalan yang licin, berselut, dan diserang oleh PACAT!! argh tidak....






Kat sini lah kami sesat, sepatutnya semasa sampai di checkpoint Kem Tangga Batu, kami patut ambik track sebelah kanan dan menyeberangi anak sungai. Dan mangsa kami yelah ada budak ni kaki dia mula krem. argh sudah....






Setelah kami sedar kami dh sesat jalan, kami teruskan perjalanan. Dan akhirnya kami sampai ke track yg lebih mencabar. perjalanan hanya tinggal 60 minit untuk sampai ke puncak, tetapi memandangkan ada antara kami yang betul2 dh xlarat nak naik tangga macam batu caves 2, dengan keadaan track yg licin, hujan yang lebat, kami membuat satu keputusan yang mengecewakan untuk turun balik ke tapak perkhemahan.. lagipun lutut aku memang x leh tahan, kesan injured main futsal dulu masih terasa ketika panjat track macam batu cave ni. Aku dapat agak kecerunan track ni dalam 60-70 darjah.

Mungkin xde rezeki kami untuk tawan gunung angsi kali ni, tahun depan aku akan cuba lagi.. ada sesape nk join x? x puas hati ni..

so nasihat aku, nk naik gunung pastikan stamina ada, bawak air, sebab air masa kat atas susah nk dapat, track senang je.

so gud luck kpd sesape yg nk cuba.. pengalaman sesat memang best walaupun x sampai kemuncak, klimaks..aaaaa


pss: camera aku masuk air hujan bab 2 gmbar kabur..

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More