ShoutMix


ShoutMix chat widget

SELAMAT DATANG

MAAF BLOG SAYA MASIH DALAM PROSES KEMASKINI

Masih ada..

Dunia Ini Luas

1 Januari 2012

Selamat tahun baru... dengan azam yang baru dan mahu membina satu kehidupan yang baru itulah azam tahun baru aku... keh keh keh...

pergh....lama gila aku tak update blog...

untuk tahun baru sempena 2012... im back as a blogger...

=============

so tahun 2012 tahun keramat..kenapa? entah...aku mudah terpengaruh kot, katanya akan kiamat..maybe.. so sebelum apa2 berlaku, sebelum aku jadi mendiang aku berazam untuk tukar title tu jadi arwah...

masa semakin suntuk, sedar tak sedar dah hampir 4tahun aku digelar sebagai mahasiswa.. pasni aku akan menghadapi satu dimensi kehidupan yang baru. Kehidupan sebagai orang dewasa, bekerja, cari duit, kahwin?.. bersediakah aku dengan semua ini? entah lah... rasa nak enjoy lagi pun ada... aku berharap ada orang yang boleh membimbing aku ke jalan yang benar selepas ni..hahaha.... chow....

Selamat Hari Raya

Saya penulis didalam blog ini, mengucapkan selamat hari raya kepada seluruh umat islam seluruh dunia, maaf zahir dan batin. Dan selamat menyambut hari Merdeka kepada semua rakyat malaysia yang ada IC. Terimalah serangkap pantun dari saya.

Hari merdeka hari raya
hari raya ada merdeka
kita sambut merdeka raya
hari raya merdeka kita




My new WiFE PC Game

Kegilaan aku terhadap PC terutamanya dalam dunia games, memang tidak dapat dipisahkan. Baru-baru ini, dengna berkat kesabaran, hajat aku ingin melamar sebuah PC akhirnya menjadi kenyataan. Banyak cabaran dan juga rintangan yang terpaksa aku hadapi, sebelum aku diberi hak, untuk memiliki nya dengan cara yang sah.



PC aku

Ketika orang lain sibuk membuat persiapan untuk beraya, aku pulak sibuk dengan mencari part-part komputer yang murah di internet.

Ya, hampir kesemua barang PC yang aku beli adalah dari internet. Kenapa?
Apabila kita berada di internet, mudah untuk kita membuat perbandingan dari segi harga (walaupun harga barang komputer adalah hampir sama), menjimatkan kos dari segi kos minyak, kos parking,kos tol, kos makan, dan lain-lain lagi. Walaupun ia nya menyimatkan kadang-kadang kepuasan memegang barang sebelum beli itu tidak kita rasai apabila membuat pembelian secara online. So ada Pro and kontra didalam membuat pembelian secara online.

Terpaksa menghabiskan hampir RM700-RM800 untuk mendapatkan spec komputer yang sesuai untuk aku main game. Di usia aku yang mencecah 24 tahun ni, cukup lah untuk aku bermain game yang tidak pernah aku main sewaktu aku berumur 13-23 tahun ni. Sekarang ni banyak game memerlukan spec yang terlalu tinggi dan kosnya pun mahal, dan apa kata kalau aku main game yang popular sekitar tahun 2003-2011 nie,. watpe nak main game yang letest main dulu game2 yang lame, tu pun tak pernah main kan?? hahaha



otak komputer E7500 beli second RM240


Antara barang yang aku beli ialah:

Processor: Intel Core 2 duo E7500 @ 2.93Ghz
Mobo: ASUS P5G41T-M LX
Ram: Corsair 2GB 1333MHz DDR3 GAMING RAM
HeatSink: Cooler Master X Dream 4
Casing: PowerLogic Modena GTX2500
Powersupply: Come in with Casing 500W
HDD: WD Caviar Blue 500GBLink


MOBO yg aku beli dengan harga RM190




Casing with PSU cap ayam


hard disk yang aku beli ni plak rosak, nasihat aku, kalau nak beli apa2 dari internet pastikan barang tu ada waranti dan yang penting korang mintak resit, mudah untuk kita membuat tuntutan ganti rugi nanti.. sekarang ni hardisk aku dh rosak, aku terpaksa menanggung kerugian, last2 aku sibat Pc lama abang aku punya Hardisk.

Setelah kajian demi kajian yang aku buat, sebenarnya aku memerlukan Power Supply yang bagus untuk memastikan PC aku ni boleh bertahan lama. PSU yang ada dengan Casing ni, adalah cap ayam, tak beberapa bagus untuk kesihatan PC aku.

dan aku memerlukan Graphic Card untuk memastikan aku boleh bermain game, hahaha budget tak cukup sebab tu aku tak beli lagi, ade duit nanti aku rembat satu Rm300-400 punya.

Sofar dengan spec ni aku habiskan dalam 700-800, dan ada orang kata dengan 700-800 aku dh boleh beli PC yang complete dan boleh main game, tapi processor dual core lah. Tapi aku tak mau, aku nak built sendiri PC aku.

Setelah aku pasang, dengan mengunakan OS window 7 Ultimate pirate punya, lepas tu nak register window 7 ni, aku menggunakan perisian Windows-7-Activator.


Setelah Pemasangan, agak merumitkan pada pemasangan heatsink, kena bubuh thermal compound atas processor nk bagi dia sejuk n tak overheat.


Pas semua driver aku dh update n install, aku terus install PES2011,nak try graphic dia mcam mane, sofar ok lah, smooth, cuma gambar je kurang menarik sikit.

Ok, kalau nak beli PC game dengan budjet yang rendah, pastikan motherboard (MOBO) tu, ada graphic card, macam aku punya dia mmg dh pasang Intel GMA X4500 dalam tu,. tapi tak berapa bagus, untuk permulaan nk kumpul duit boleh lah..

*byk barang aku beli dari forum lowyat.net dan juga dari lelong.com.my

Processor: Intel Core 2 duo E7500 @ 2.93Ghz (RM240 secondhand Lowyat Forum)
Mobo: ASUS P5G41T-M LX (RM190 baru beli kat lelong)
Ram: Corsair 2GB 1333MHz DDR3 GAMING RAM (RM50 second dari Lowyat forum)
HeatSink: Cooler Master X Dream 4 (RM25 lelong)
Casing: PowerLogic Modena GTX2500 (RM 99 lelong)
Powersupply: Come in with Casing 500W
HDD: WD Caviar Blue 500GB (RM95 lowyat forum)



ok setakat itu dulu perkongsian aku dengan kamu semua.. Selamat Hari Raya dan MErdeka!!!

Apabila Media Di kongkong

Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said menyeru orang ramai membaca dan menyokong media alternatif bagi mendapatkan laporan berimbang bagi "menentukan sikap" sendiri.

"Tanpa media alternatif, media harus perdana akan jadi gangster (samseng)," kata sasterawan pelbagai genre itu.

"Dalam media arus perdana yang ada hanya hitam dan putih sahaja. Semuanya parti pemerintah betul dan pembangkang mesti salah."

Berucap ketika merasmikan kempen "Jom Baca Media Alternatif" di Kuala Lumpur semalam, Samad mengakui dia sendiri sudah setahun tidak membaca media arus perdana.

"Biarlah terlepas. Tetapi saya tidak merasa rugi kerana tak baca pun saya sudah tahu," katanya di hadapan kira-kira 100 peserta yang kebanyakannya mahasiswa.

Bekas pengarang Berita Harian itu - yang meletakkan jawatan bagi membantah "meresapnya kuasa politik dalam akhbar" - juga mengambil peluang menggesa anak muda berubah.

Bukan sahaja berubah bahan bacaan, Samad mahukan perubahan lebih besar, iaitu apa yang disebutnya sebagai "perubahan regim".

"Sudah tiba masanya menukar regim. Kita sudah beri masa 54 tahun dan kita tidak harus beri lebih daripada itu," katanya yang lantang bersuara sejak tercetus bantahan besar seniman terhadap pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris pada 2009.

"Sudah 54 tahun negara ini diperintah oleh golongan bangsawan... Saya tertanya-tanya, bilakan pemimpin dari rakyat pula akan dipilih?".
Sebelum itu, bercakap dalam majlis yang sama, Ketua Pengarang Malaysiakini, Fathi Aris Omar berkata perkembangan media alternatif sebagai sumber maklumat akan membantu ke arah "demokrasi dan persaingan sihat".

Ini kerana, tambahnya, lanskap media sekarang berada dalam keadaan tidak sihat ekoran beberapa kekangan terhadapnya seperti melalui Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984.

"Jadi asas persangain kita tidak sihat. Misalnya tiada hak untuk menjawab dan tiada wacana tanding (di media arus perdana)," katanya yang juga bekas pengarang majalah Detik yang pernah diharamkan kerajaan ketika era reformasi pada 1999.

Fathi bagaimanapun berkata, untuk terus beroperasi, media alternatif amat bergantung kepada sokongan pembaca kerana pasaran iklan yang terhad.

"Bukan sahaja (menyokong) dengan membaca, tetapi juga melalui dana. Kalau Malaysiakini, kena langganlah," katanya yang percaya kebebasan media sentiasa disokong oleh kebebasan kewangan.

Dalam majlis anjuran kumpulan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) itu, Malaysiakini diberi peluang berucap mewakili media alternatif.
http://www.malaysiakini.com/news/172293

===============


Yelah saya cukup bersetuju dan bersependapat dengan A.Samad Said, surat khabar kita sekarang ni selalu cerita yang elok je, nasib baik aku tak bodoh sangat, tahu guna internet, dapat lah aku bahan berita dari internet. Cukup berbeza, internet cerita lain, surat khabar cerita lain. Yang tentukan cerita itu benar atau salah, kita perlu menilainya sendiri.

Kalau beli paper pun aku lebih suka baca sukan je. Berita paling tepat dekat surat khabar ialah Magnum,Toto dan Kuda.

Kenapa jadi macam nie ek??? sial lah..pui!!

Duit Baru RM6

Duit raya 2011 bakal dikeluarkan hehehehe


Isu Melayu di Gareja

Isu "Melayu di Gareja" mendapat perhatian masyarakat ketika ini.
Media telah memperbesarkan isu ini, dan seolah-olah cuba menghalang penyebaran agama kristian. Kalau difikirkan balik, negara kita ini, terdiri daripada berbilang kaum dan pelbagai agama yang dianuti oleh masyarakat nya. Tidak kah ini nanti menyinggung perasaan penganut agama Kristian nanti??


Risalah yang saya ambik

oh mungkin saya salah, sebab penyebaran agama ini kepada orang islam, sebab itu orang marah. Yup..islam tidak membenarkan seseorang itu keluar dari agamanya.

Bukan kah seseorang individu itu bebas beragama?? kalau mengikut undang-undang yang saya paham lah... adakah undang-undang itu hanya untuk orang bukan islam??

Kadang-kadang saya jadi tak faham, kenapa "penyebaran agama islam" tidak menjadi satu isu? jika saya bukan orang islam, ia akan menjadi persoalan kepada saya.. (betapa bodoh nya saya menyokong kristian kan??)

Saya bukan menyokong agama kristian, menganuti jauh sama sekali. Islam itu indah bagi saya, Islam itu agama yang benar bagi saya. Tetapi saya melihat isu ini kepada, perpaduan dan keamanan negara kita, yang belum lagi berperang kerana agamanya.

Adakah satu hari nanti kerana isu ini mendapat liputan meluas dari media, akan menyebabkan negara ini dalam situasi yang tidak aman???

Kenapa saya berkata demikian??
Kerana pada pendapat saya, satu penulisan dari wartawan itu, boleh membawa pelbagai tafsiran dan membawa maksud yang berbeza kepada pembacanya.

Melalui laporan akhbar yang saya baca hari ini,

http://www.hmetro.com.my/articles/Pujukcarahalus/Article

saya menyokong apa yang dilaporkan di akhbar

"Pendakwah atau pasto tidak pernah memaksa saya memasuki agama mereka,tetapi menggunakan cara paling lembut dan halus dengan tidak berputus asa memujuk selain terus membantu sehingga akhirnya saya berhutang budi dan akur mengikuti program mereka "


Perkara seperti ini juga berlaku di Kampung saya (kampung orang asli lah), cerita nya begini

dulu makcik ni sakit, atas rawatan kristian, dia akhirnya memeluk kristian, bantuan demi bantuan diberikan, setiap hari ahad, ada sahaja orang2 kristian datang, Mereka menyanyi seperti ada koir di rumah itu sehingga jiran mereka tertarik untuk turut serta. dan ada diantara mereka menganut agama kristian.

Bagi saya, pendekatan yang dibawa oleh mereka untuk menyebarkan agama kristian cukup strategik dan bijak. Bayangkan halaman rumah makcik itu dulunya penuh semak samun, tetapi telah diusahakan menjadi kebun jagung, dan juga kebun-kebun sayuran. Mereka beri cangkul, mereka bagi pagar, benih, baja dan sebagainya. Bantuan-bantuan ini menarik jiran-jiran sekeliling.

Persoalannya, adakah Jakim juga menjalankan aktiviti seperti ini? saya tidak tahu.

Saya tidak benci kristian, tetapi saya sayang Islam. Saya sayang keamanan negara.





-----------------
pss: *jika artikel ini menyinggung perasaan kamu, saya mohon maaf, saya tidak bodoh, saya tidak terlalu cerdik, tetapi saya ada hati dan otak untuk bertanya tentang kebenaran*

psss: jika apa saya katakan tidak betul, tingglkan komen, maka saya akan perbetulkan..
tq kerana membaca
.

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Hai.. pejam celik pejam celik, kini dah tiba masanya untuk umat islam seluruh dunia menyambut kedatangan bulan syawal, tapi sebelum menyambut syawal, bulan ramadhan perlu diharungi..

Wow... time ni akan ada pasar tiap2 hari bermula dari jam 4ptg sehingga lah ke waktu berbuka. Suasana yang cukup meriah, lebih meriah lagi jika kita turut sama berpuasa.. nikmat berpuasa ni tak tahu nk ckp macam mane, tapi memang best ar...

Kalau diikut latar belakang aku ni, aku tak puasa pun takpe sebenarnya, tapi aku juga ingin merasai bagaimana perasaan ketika berpuasa. Dan aku cuba berpuasa, aku tak ingat bila first time aku berpuasa, dan akhirnya aku berjaya jugak berpuasa hari tu.. wow...memang best ketika berpuasa... time nak berbuka tu, tulah nikmat dia, makan bagai nak pecah perut hahahaha.. tapi orang kata jgn wat mcm 2..tak elok kata mereka.

Dan kali ini,puasa datang lagi... aku dh biasa dah...hahahaha

so kepada rakan2 yang menyambut ramadhan al-mubarak.. selamt berpuasa ek...

Kecewa Malaysia Kalah

Kecewa bercampur sedih...

Cuba lagi....

Alangkah bagus rasanya jika, ketika di Singapura hari tu, 2 free kick tu x masuk gol... arghh....

Malaysia vs Arsenal,Malaysia vs Liverpool, Malaysia vs Chelsea

Kesemua perlawanan ini, saya hanya menonton nya di TV. Cuma perlawanan Malaysia Vs Arsenal sahaja aku tengok kat internet.

Bukan tidak patriotik sebab tak pergi stadium, sebab yang main bukan team favorite aku. Kalau ManUtd yang turun comfirm aku berada di Stadium hahaha.

Ok, mengulas untuk perlawanan pertama Malaysia bertemu Arsenal, sememangnya Arsenal layak untuk memenangi perlawanan itu. 4 gol tanpa balas yang dijaringkan oleh Arsenal sudah cukup membuktikan bahawa pasukan itu berada di kelasnya yang tersendiri.

Taniah kepada Malaysia kerana mampu menahan asakan bertali arus daripada pemain-pemain Arsenal. Jika dilihat pada perlawanan ini, banyak gol dihasilkan hasil daripada kesilapan para pemain kita sendiri.

Gol pertama adalah hasil daripada sepakkan penalti, atas kekasaran yang dilakukan oleh Aidil, yang mudah disempurnakan oleh Aaron Ramsey pada minit ke-6. Gol kedua adalah hasil daripada kepantasan pemain arsenal mencari ruang dan Theo Walcott bijak melambungkan bola melepasi jangkauan penjaga gol Malaysia, pada minit ke-37. Babak kedua bersambung Arsenal menambah jaringan melalui Carlos Vela pada minit ke-58 dan Thomas Rosicky menambah jaringan menjadikan 4-0 pada minit ke- 90.

Apa yang boleh saya katakan, bukan pertahanan pasukan kita yang lemah, tetapi mereka diasak oleh pemain bola sepak professional, dimana mereka tahu mencari ruang untuk membocori benteng Malaysia. Mereka berlari dengan kelajuan yang pantas, mereka mampu mengawal bola dengan kemas, mereka mampu membuat hantaran-hantaran yang tepat. Dan memang patut Malaysia kalah, tetapi kita berjaya mengekang asakkan itu, dan hanya membenarkan 4 gol sahaja yang dibolosi.

Perlawanan kedua membabitkan Malaysia bertemu Liverpool, perlawanan yang menarik yang berkesudahan Liverpool menang 6-3. Malaysia memberikan tentangan sengit kepada Liverpool. Liverpool memperolehi sepakkan penalti pada minit 27, apabila Charlie Adam mudah menolak masuk gol pertama. Jaringan cantik Safiq Rahim m-43 mengikat kedudukan 1-1 separuh masa pertama, hasil daripada sepakan percuma yang boleh kita katakan sebagai worldclass, sebelum ini bertemu Arsenal Safiq hampir menjaringkan gol apabila sepakan percuma nya di tepis oleh penjaga gol arsenal.

Separuh masa kedua Liverpool menambah jaringan mendahului 4-1,dan bintang Pelita Jaya Safee sali meledak 2 gol, untuk menjadikan kedudukan 4-3, namum begitu kealpaan benteng pertahanan Malaysia membolehkan Liverpool menambah 2 lagi jaringan menjadikan kedudukan 6-3.

Pada pengamatan saya, dengan corak permainan seperti yang ditunjukkan oleh pemain Malaysia, sebenarnya kita masih jauh untuk berangan ke Piala Dunia, tetapi itu tidak mustahil, dalam bola sepak, jika ada kesungguhan macam-macam boleh berlaku. Jaringan daripada Safiq cukup mengagumkan saya, safee sali pula sudah mula menunjukkan taringnya sebagai pegempur malaysia, cuma di bahagian pertahan, kita masih gagal menyerap 100% asakan pemain bertaraf dunia.

Dan perlawanan terakhir antara Malaysia bertemu Chelsea, yang berkesudahan Chelsea menang 1-0 hasil gol kontroversi...Malaysia akhirnya berjaya mengekang asakan bertali arus pasukan chelsea.

So sape team sayur?? Chelsea kot..hahaha

Blog aku sunyi

Tak tahu lah kenapa sejak dua tiga menjak ni, aku rasa dah xde mood plak nak buat entry baru pada blog aku...Mungkin tak ada cerita menarik kot yang nak aku kongsi, tapi xpe, aku cuba juga publishkan jugak beberapa cerita yang mungkin dah agak basi bagi kamu semua baca.

Sekarang ni aku sedang sibuk menyiapkan video dokumentari trip kami ke selatan thai tempoh hari, agak memeningkan ialah, dalam menyiapkan sesuatu video, kita perlu mempunyai idea yang kreatif bagi memastikan video itu menarik untuk di tonton. So kepada yang berkenaan, aku harap lepas video itu siap nanti, jangan lah plak korang marah kat aku, aku ni amatur je dalam bidang nie.

ko tengok!! aku pun dah x tahu nak cerita apa kat sini, ko tunggu jelah ek..

Lambaian Phuket mempersonakan part 2

***Lambaian Phuket mempersonakan part 1***

Disebelah petang pula...

Kami dibawa pula ke salah satu destinasi tumpuan utama pelancong di negeri phuket ini, iaitu Rawai Beach. Cukup indah aku rasa ketika aku berada disini, mata aku bagaikan dijamu dengan sesuatu pandangan yang cukup mempersonakan.


Selamat datang ke Rawai Beach..

Air laut yang kebiruan, awan nano yg berterbangan , pukulan ombak yang bertalu-talu, pasir putih yang bersinar, cuaca panas yang dingin, angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa....wwwaaaaahhhh!!! best wo.... memang best, sukar untuk dibayangkan keseronokkan nya menikmati alam ciptaan tuhan yang maha agung... aku bersyukur kerana diberi peluang melihat keindahan alam ini...


Bersama selamanya..keh keh..






Melompat keriangan, sambil mengabadikan kenangan di Phuket..




pada gambar mungkin ia tidak nmpak menarik, tetapi melalui mata sungguh mempersonakan..










Lambaian Phuket...

Credit to SaufiAhmad for pictures...


Setelah kami sudah puas dan penat berada di tepi pantai itu, kami meneruskan perjalanan seterusnya menuju sesuatu tempat yang sungguh indah daripada tempat tadi.

Tidak ada kata-kata untuk aku luah kan ketika itu melihat suatu pemandangan yang belum pernah aku lihat sebelum ini.. ialah selama ini, aku selalu mengimpikan satu tempat yang tinggi untuk aku lepak sambil bersantai,pada masa yang sama melihat pemandangan yang indah seperti berada dikaki bukit melihat laut atau seumpama dengan nya.


Pemandangan Cape Phromthep



Tetapi kali ini, impian aku menjadi kenyataan. Sungguh indah Cape Phromthep, berada di puncak bukit yang menghadap laut yang terbentang luas, melihat pulau-pulau yang bertaburan di pukul ombak, melihat kapal-kapal nelayan tengelam timbul di lambung ombak, angin kencang meniup menyapu ke muka aku, udara yang nyaman, waktu senja yang merah sambil menikmati lagu the coconut tree, "WELCOME TO MY PARADISE" sungguh mengasyikkan, aku bagaikan dipukau dengan keindahan phuket..rasa ingin menjerit kepuasan kegembiraan..



Welcome to my Paradise



nice view...



bawa ku terbang..



sungguh mengasyikkan lepak disini..




tada....


Ramai orang berada sini, menghantar matahari pulang, mereka bertepuk tangan ketika matahari melabuhkan tirai.....




Rombongan kami tidak melepaskan peluang mengabadikan kenangan disini



tada...



ada yang buat wedding shooting disini..






sabar menanti matahari terbenam


Tapi sayang nya, kehadiran awan nano merencatkan sedikit pemandangan di senja itu...

Sungguh indah dunia ini... mungkin ini sebahagian keindahan dunia yang pernah aku lihat, dan aku berharap, suatu hari nanti,aku mampu menjelajah satu dunia untuk aku mengagumi ciptaan yang maha esa...




ini lah situasi yang dinantikan oleh orang ramai, melihat terbenam nya matahari...





awan nano menutup matahari yg seksi..












==========================================

Lambaian Phuket mempersonakan part 1

Ok ,kita sambung balik cerita trip aku ke Selatan Thailand hari tu...kalau x sempat bace hari tu..ni dia cerita aku di Phang Nga Bay Phuket Thailand

Destinasi kami yang seterusnya pada hari ketiga ialah bersiar-siar sekitar bandar Phuket sambil menyiapkan beberapa assignment yang perlu di setelkan.

Trip kami pada pagi itu bermula dengan melawat salah satu lokasi yang sesuai untuk melihat keseluruhan bandar Phuket dari atas Bukit.. (x ingat bukit apa, rasanya macam salah satu fitness centre diorang lah kot).


Pemandangan dari atas bukit cukup mempersonakan..sangat cantik..



Kanak-kanak riang, dari kiri, sopi,akob,pian,din

Pemandangan pagi itu cukup indah, dengan cuaca yang panas menyerlahkan lagi keseksian bandar Phuket apabila dilihat dari atas bukit.


Setelah puas bergambar di atas bukit itu, trip kami meneruskan perjalanan ke Sri Bhurapa Orchid Cashew Nuts Factory pulak. Iaitu salah satu kilang yang memproses biji gajus menjadi kacang.. pelbagai jenis kacang yang dihasilkan daripada biji gajus ini, dijual disini.



Nilah dia rupa buah Gajus..



budak praktikal..


Setelah puas bergambar dan membeli sedikit souvenir, trip kami dibawa pula ke sebuah pusat yang menjual mutiara asli iaitu di MOOK, Phuket. Banyak mutiara yang dijual disini..


signboard kedai ni..




Mutiara yang dikatakan paling besar..


keeyong bersama cengkerang tiram paling besar..



Banyak mutiara yang terdapat disini, tapi sayang nya kehadiran kami hanyalah untuk menonton sahaja...hehehe



Dan seterusnya kami juga dibawa ke salah satu kedai yang menawarkan jualan t-shirt dengan harga yang agak murah, dengan kualiti kain yang agak bermutu tinggi, dengan harga 700bhat bersamaan RM7 sehelai. Disinilah,ramai yang diantara kami yang mengalami muflis akibat perbelajaan yang berlebihan..



owner dia tahu ckap melayu,memudahkan lagi urusan belian kami..



beli secara borong, ada yang beli untuk satu family n ada yg untuk orang kampung hahaha


Ok..itu dia trip kami disebelah pagi dan tengahari...


Sambungan>>> PART 2

Filem...Shaheizy Sam buat aku PANASZZZZ

Kita tinggal kan dulu cerita kekalahan dalam kemenangan pasukan bola sepak Malaysia, lupa kan dulu trip aku selama seminggu di Selatan Thailand, sebabnya aku terasa panassssszzzzzzzz.............

Balik dari Thailand hari tu, besok petang nya... aku nampak, banyak kereta dan van masuk kampung aku... aku ingatkan pelancong yg datang nk lawat kampung aku...aku biar jelah..

Malam tu, aku nampak rumah jiran aku bersinar seperti ada satu cahaya yang menyinari rumah jiran aku tu. aku jadi terkejut, kerana aku menyangkakan bahawa cahaya itu, cahaya lampu kapal terbang UFO ... lalu aku pun dengan berani nya menghampiri rumah itu...




Alangkah terkejut nya aku, ada ramai orang yang berada disitu, dengan lengkap bersenjatakan camera, lighting, microphone besar, ada rail kereta api untuk camera, wow..satu pengambaran filem telah dibuat di kampung aku... aku dengan bangga nya disini, mengumumkan bahawa kampung aku akan masuk GSCnTGV nanti...hehehehe...




Dari jauh aku dapat melihat dua kelibat makhluk tu ..tu dia jaguh filem malaya dengan wajah yang biasa aku lihat di TiVi.. Shaheizy Sam dan juga Angah RajaLawak.... sedang bersila memohon hajat nampaknya dari bomoh orang asli....







Aku pun tak taw filem apa yang diorang tengah shooting, dengar kata Ngankung ke dua kot.. dan mungkin akan ditayang sekitar tahun 2012. Kalau betul Ngankung ke Dua, mesti kutipannya lebih dari 8juta kan..??? hahahaha

DAN....


aku lambat sampai ada hal..tak sempat bergambar dgn artis kesayangan orang ramai..


yang buat aku panas... member2 aku sempat bergambar dengan diorang... cit!!! aku lambat sampai time tu...



cit....


.....

yang buat aku panas, kenapa tak ambik aku berlakon sekali, jadi orang kena bunuh ke, jadi pokok ke , aku sanggup je hahahahaha....

yang buat aku panas, kenapa tak berlakon je rumah aku...lagi ramai bomoh kat cini..hehehe

tapi xpelah, cerita dh basi... harap dpt lah nanti aku jadi crew2 diorang hahaha...mcm best je...

xde yang panazz pun saje je,,tq for ur time.. credit picture to Pelangidlangit.Blogspot

Phang Nga Bay Phuket Thailand

สวัสดีครับ

sàwàtdee kráp


sàwàtdee kráp...


Sungguh mempersonakan, itulah ungkapan Lagenda TerAgung...
Tanggal 20 JUN 2011, buat julung-julung kali nya Lagenda TerAgung menjejak kan kaki ke Thailand. Trip pada kali ini disertai 40 orang pelajar yang rata-ratanya merupakan ahli kelab pelancongan Universiti Malaysia Kelantan, bersama 6 orang pegawai pengiring.

Bas mula bertolak pada petang 19JUN2011, dan kami berhenti sarapan di hentian RnR di selatan Thai pada pagi 20 JUN 2011, Perjalanan yang mengambil masa hampir 12 Jam dari Kota Bharu ke Phuket Thailand amat memenatkan, namun begitu kepenatan tidur didalam bas, dibayar dengan pemandangan yang cukup indah dan mempersonakan.


Sampai di RnR tu kami trus snap gmbar, dengan bangga serta konfident nya SaufiAhmad memberitahu kami,bahawa di belakang itu adalah Pulau Phang Nga, padahal ia hanya lah bukit biasa....suka hati ko je ye...

Destinasi hari pertama kami di Selatan Thai adalah Phang Nga. Kami tiba di Jeti pada Pagi itu dan, kami disambut dengan meriah oleh peniaga-peniaga yang meniaga disitu, ada diantara kami tidak melepaskan peluang untuk membeli topi sebagai tanda kenang-kenangan..


Tiba di Jeti..




Diorang membeli topi, takut panas katanya..





Jeti sebelum ke Phang Nga Bay


Kami dibawa menaiki bot menikmati panorama indah pulau-pulau yang terdapat di sekitar Phang Nga Bay. Kami juga dibawa melihat satu lokasi yang utama jika datang ke Phang Nga ini, iaitu Ko Tapu, yang juga dikenali sebagai James Bond Island, di Phang Nga Bay.


Kami berada didalam bot...best wo...




Begini lah suasana di Phang Nga Bay Phuket Thailand. Cukup mempersonakan... begitu indah ciptaan tuhan yang maha esa...



Lagenda Teragung bersama SaufiAhmad diatas bot



Sambil mendengar lagu "Tersenyum Lagi" dari Steven Coconut Three.memang seronok.



Gua edit gambar ni jadi x elok..takut korang jelez...hahaha



Ni lah dia James Bond island..eh betul ke..aku dh lupa ar..


Pulau-pulau yang berada di sekitar kawasan itu..



Gua yang kami akan masuk, juga merupakan salah satu destinasi pelancongan dan tarikan disini, juga dikatakan james bond pernah berlakon disini..



Teruja masuk GUA sampai ternganga..


Disini juga terdapatnya satu perkampungan air. Kami sempat singgah untuk menikmati jamuan makan tengahari sambil membeli belah diatas perkampungan air ini. Apa yang menarik mengenai perkampungan air ini ialah, kawasan perairan ini cukup bersih, tidak kelihatan sampah-sarap yang banyak. Terdapat juga sekolah serta padang futsal di atas perkampungan air ini. Cukup menarik bukan??? Kemudahan asas mereka juga perolehi seperti bekalan air yang bersih serta bekalan elektrik daripada generator..



Kampung atas air memang mempunyai banyak kelainannya..



Kampung atas air, mempersonakan,...




Struktur asas bangunan perlu kukuh...




Ni lah dia padang futsal baru dalam pembinaan....cukup unik..main bola atas air..



Kami saja lompat nak tau kukuh ke tidak padang futsal nie...




Sekolah pun ada dekat Kampung atas air nie..




Makan tengahari dulu...sedap...n free...ade orang byrkan...




Bergambar kenangan di atas bot...




cukup indah gmbar ini..



Balik ke darat, setelah kekenyangan.




masih byk lagi cerita dari selatan thai..sharing is caring..

***setinggi penghargaan kepada SaufiAhmad and Chua coz for nice picture.. and juga Ijam sbb bagi sewa kamera DSLR dia kat aku... n most important for all phuket trip crew...***

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More