ShoutMix


ShoutMix chat widget

SELAMAT DATANG

MAAF BLOG SAYA MASIH DALAM PROSES KEMASKINI

Masih ada..

Dunia Ini Luas

Selamat Hari Raya

Saya penulis didalam blog ini, mengucapkan selamat hari raya kepada seluruh umat islam seluruh dunia, maaf zahir dan batin. Dan selamat menyambut hari Merdeka kepada semua rakyat malaysia yang ada IC. Terimalah serangkap pantun dari saya.

Hari merdeka hari raya
hari raya ada merdeka
kita sambut merdeka raya
hari raya merdeka kita




My new WiFE PC Game

Kegilaan aku terhadap PC terutamanya dalam dunia games, memang tidak dapat dipisahkan. Baru-baru ini, dengna berkat kesabaran, hajat aku ingin melamar sebuah PC akhirnya menjadi kenyataan. Banyak cabaran dan juga rintangan yang terpaksa aku hadapi, sebelum aku diberi hak, untuk memiliki nya dengan cara yang sah.



PC aku

Ketika orang lain sibuk membuat persiapan untuk beraya, aku pulak sibuk dengan mencari part-part komputer yang murah di internet.

Ya, hampir kesemua barang PC yang aku beli adalah dari internet. Kenapa?
Apabila kita berada di internet, mudah untuk kita membuat perbandingan dari segi harga (walaupun harga barang komputer adalah hampir sama), menjimatkan kos dari segi kos minyak, kos parking,kos tol, kos makan, dan lain-lain lagi. Walaupun ia nya menyimatkan kadang-kadang kepuasan memegang barang sebelum beli itu tidak kita rasai apabila membuat pembelian secara online. So ada Pro and kontra didalam membuat pembelian secara online.

Terpaksa menghabiskan hampir RM700-RM800 untuk mendapatkan spec komputer yang sesuai untuk aku main game. Di usia aku yang mencecah 24 tahun ni, cukup lah untuk aku bermain game yang tidak pernah aku main sewaktu aku berumur 13-23 tahun ni. Sekarang ni banyak game memerlukan spec yang terlalu tinggi dan kosnya pun mahal, dan apa kata kalau aku main game yang popular sekitar tahun 2003-2011 nie,. watpe nak main game yang letest main dulu game2 yang lame, tu pun tak pernah main kan?? hahaha



otak komputer E7500 beli second RM240


Antara barang yang aku beli ialah:

Processor: Intel Core 2 duo E7500 @ 2.93Ghz
Mobo: ASUS P5G41T-M LX
Ram: Corsair 2GB 1333MHz DDR3 GAMING RAM
HeatSink: Cooler Master X Dream 4
Casing: PowerLogic Modena GTX2500
Powersupply: Come in with Casing 500W
HDD: WD Caviar Blue 500GBLink


MOBO yg aku beli dengan harga RM190




Casing with PSU cap ayam


hard disk yang aku beli ni plak rosak, nasihat aku, kalau nak beli apa2 dari internet pastikan barang tu ada waranti dan yang penting korang mintak resit, mudah untuk kita membuat tuntutan ganti rugi nanti.. sekarang ni hardisk aku dh rosak, aku terpaksa menanggung kerugian, last2 aku sibat Pc lama abang aku punya Hardisk.

Setelah kajian demi kajian yang aku buat, sebenarnya aku memerlukan Power Supply yang bagus untuk memastikan PC aku ni boleh bertahan lama. PSU yang ada dengan Casing ni, adalah cap ayam, tak beberapa bagus untuk kesihatan PC aku.

dan aku memerlukan Graphic Card untuk memastikan aku boleh bermain game, hahaha budget tak cukup sebab tu aku tak beli lagi, ade duit nanti aku rembat satu Rm300-400 punya.

Sofar dengan spec ni aku habiskan dalam 700-800, dan ada orang kata dengan 700-800 aku dh boleh beli PC yang complete dan boleh main game, tapi processor dual core lah. Tapi aku tak mau, aku nak built sendiri PC aku.

Setelah aku pasang, dengan mengunakan OS window 7 Ultimate pirate punya, lepas tu nak register window 7 ni, aku menggunakan perisian Windows-7-Activator.


Setelah Pemasangan, agak merumitkan pada pemasangan heatsink, kena bubuh thermal compound atas processor nk bagi dia sejuk n tak overheat.


Pas semua driver aku dh update n install, aku terus install PES2011,nak try graphic dia mcam mane, sofar ok lah, smooth, cuma gambar je kurang menarik sikit.

Ok, kalau nak beli PC game dengan budjet yang rendah, pastikan motherboard (MOBO) tu, ada graphic card, macam aku punya dia mmg dh pasang Intel GMA X4500 dalam tu,. tapi tak berapa bagus, untuk permulaan nk kumpul duit boleh lah..

*byk barang aku beli dari forum lowyat.net dan juga dari lelong.com.my

Processor: Intel Core 2 duo E7500 @ 2.93Ghz (RM240 secondhand Lowyat Forum)
Mobo: ASUS P5G41T-M LX (RM190 baru beli kat lelong)
Ram: Corsair 2GB 1333MHz DDR3 GAMING RAM (RM50 second dari Lowyat forum)
HeatSink: Cooler Master X Dream 4 (RM25 lelong)
Casing: PowerLogic Modena GTX2500 (RM 99 lelong)
Powersupply: Come in with Casing 500W
HDD: WD Caviar Blue 500GB (RM95 lowyat forum)



ok setakat itu dulu perkongsian aku dengan kamu semua.. Selamat Hari Raya dan MErdeka!!!

Apabila Media Di kongkong

Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said menyeru orang ramai membaca dan menyokong media alternatif bagi mendapatkan laporan berimbang bagi "menentukan sikap" sendiri.

"Tanpa media alternatif, media harus perdana akan jadi gangster (samseng)," kata sasterawan pelbagai genre itu.

"Dalam media arus perdana yang ada hanya hitam dan putih sahaja. Semuanya parti pemerintah betul dan pembangkang mesti salah."

Berucap ketika merasmikan kempen "Jom Baca Media Alternatif" di Kuala Lumpur semalam, Samad mengakui dia sendiri sudah setahun tidak membaca media arus perdana.

"Biarlah terlepas. Tetapi saya tidak merasa rugi kerana tak baca pun saya sudah tahu," katanya di hadapan kira-kira 100 peserta yang kebanyakannya mahasiswa.

Bekas pengarang Berita Harian itu - yang meletakkan jawatan bagi membantah "meresapnya kuasa politik dalam akhbar" - juga mengambil peluang menggesa anak muda berubah.

Bukan sahaja berubah bahan bacaan, Samad mahukan perubahan lebih besar, iaitu apa yang disebutnya sebagai "perubahan regim".

"Sudah tiba masanya menukar regim. Kita sudah beri masa 54 tahun dan kita tidak harus beri lebih daripada itu," katanya yang lantang bersuara sejak tercetus bantahan besar seniman terhadap pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris pada 2009.

"Sudah 54 tahun negara ini diperintah oleh golongan bangsawan... Saya tertanya-tanya, bilakan pemimpin dari rakyat pula akan dipilih?".
Sebelum itu, bercakap dalam majlis yang sama, Ketua Pengarang Malaysiakini, Fathi Aris Omar berkata perkembangan media alternatif sebagai sumber maklumat akan membantu ke arah "demokrasi dan persaingan sihat".

Ini kerana, tambahnya, lanskap media sekarang berada dalam keadaan tidak sihat ekoran beberapa kekangan terhadapnya seperti melalui Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984.

"Jadi asas persangain kita tidak sihat. Misalnya tiada hak untuk menjawab dan tiada wacana tanding (di media arus perdana)," katanya yang juga bekas pengarang majalah Detik yang pernah diharamkan kerajaan ketika era reformasi pada 1999.

Fathi bagaimanapun berkata, untuk terus beroperasi, media alternatif amat bergantung kepada sokongan pembaca kerana pasaran iklan yang terhad.

"Bukan sahaja (menyokong) dengan membaca, tetapi juga melalui dana. Kalau Malaysiakini, kena langganlah," katanya yang percaya kebebasan media sentiasa disokong oleh kebebasan kewangan.

Dalam majlis anjuran kumpulan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) itu, Malaysiakini diberi peluang berucap mewakili media alternatif.
http://www.malaysiakini.com/news/172293

===============


Yelah saya cukup bersetuju dan bersependapat dengan A.Samad Said, surat khabar kita sekarang ni selalu cerita yang elok je, nasib baik aku tak bodoh sangat, tahu guna internet, dapat lah aku bahan berita dari internet. Cukup berbeza, internet cerita lain, surat khabar cerita lain. Yang tentukan cerita itu benar atau salah, kita perlu menilainya sendiri.

Kalau beli paper pun aku lebih suka baca sukan je. Berita paling tepat dekat surat khabar ialah Magnum,Toto dan Kuda.

Kenapa jadi macam nie ek??? sial lah..pui!!

Duit Baru RM6

Duit raya 2011 bakal dikeluarkan hehehehe


Isu Melayu di Gareja

Isu "Melayu di Gareja" mendapat perhatian masyarakat ketika ini.
Media telah memperbesarkan isu ini, dan seolah-olah cuba menghalang penyebaran agama kristian. Kalau difikirkan balik, negara kita ini, terdiri daripada berbilang kaum dan pelbagai agama yang dianuti oleh masyarakat nya. Tidak kah ini nanti menyinggung perasaan penganut agama Kristian nanti??


Risalah yang saya ambik

oh mungkin saya salah, sebab penyebaran agama ini kepada orang islam, sebab itu orang marah. Yup..islam tidak membenarkan seseorang itu keluar dari agamanya.

Bukan kah seseorang individu itu bebas beragama?? kalau mengikut undang-undang yang saya paham lah... adakah undang-undang itu hanya untuk orang bukan islam??

Kadang-kadang saya jadi tak faham, kenapa "penyebaran agama islam" tidak menjadi satu isu? jika saya bukan orang islam, ia akan menjadi persoalan kepada saya.. (betapa bodoh nya saya menyokong kristian kan??)

Saya bukan menyokong agama kristian, menganuti jauh sama sekali. Islam itu indah bagi saya, Islam itu agama yang benar bagi saya. Tetapi saya melihat isu ini kepada, perpaduan dan keamanan negara kita, yang belum lagi berperang kerana agamanya.

Adakah satu hari nanti kerana isu ini mendapat liputan meluas dari media, akan menyebabkan negara ini dalam situasi yang tidak aman???

Kenapa saya berkata demikian??
Kerana pada pendapat saya, satu penulisan dari wartawan itu, boleh membawa pelbagai tafsiran dan membawa maksud yang berbeza kepada pembacanya.

Melalui laporan akhbar yang saya baca hari ini,

http://www.hmetro.com.my/articles/Pujukcarahalus/Article

saya menyokong apa yang dilaporkan di akhbar

"Pendakwah atau pasto tidak pernah memaksa saya memasuki agama mereka,tetapi menggunakan cara paling lembut dan halus dengan tidak berputus asa memujuk selain terus membantu sehingga akhirnya saya berhutang budi dan akur mengikuti program mereka "


Perkara seperti ini juga berlaku di Kampung saya (kampung orang asli lah), cerita nya begini

dulu makcik ni sakit, atas rawatan kristian, dia akhirnya memeluk kristian, bantuan demi bantuan diberikan, setiap hari ahad, ada sahaja orang2 kristian datang, Mereka menyanyi seperti ada koir di rumah itu sehingga jiran mereka tertarik untuk turut serta. dan ada diantara mereka menganut agama kristian.

Bagi saya, pendekatan yang dibawa oleh mereka untuk menyebarkan agama kristian cukup strategik dan bijak. Bayangkan halaman rumah makcik itu dulunya penuh semak samun, tetapi telah diusahakan menjadi kebun jagung, dan juga kebun-kebun sayuran. Mereka beri cangkul, mereka bagi pagar, benih, baja dan sebagainya. Bantuan-bantuan ini menarik jiran-jiran sekeliling.

Persoalannya, adakah Jakim juga menjalankan aktiviti seperti ini? saya tidak tahu.

Saya tidak benci kristian, tetapi saya sayang Islam. Saya sayang keamanan negara.





-----------------
pss: *jika artikel ini menyinggung perasaan kamu, saya mohon maaf, saya tidak bodoh, saya tidak terlalu cerdik, tetapi saya ada hati dan otak untuk bertanya tentang kebenaran*

psss: jika apa saya katakan tidak betul, tingglkan komen, maka saya akan perbetulkan..
tq kerana membaca
.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More