ShoutMix


ShoutMix chat widget

My new WiFE PC Game

Kegilaan aku terhadap PC terutamanya dalam dunia games, memang tidak dapat dipisahkan. Baru-baru ini, dengna berkat kesabaran, hajat aku ingin melamar sebuah PC akhirnya menjadi kenyataan. Banyak cabaran dan juga rintangan yang terpaksa aku hadapi, sebelum aku diberi hak, untuk memiliki nya dengan cara yang sah.



PC aku

Ketika orang lain sibuk membuat persiapan untuk beraya, aku pulak sibuk dengan mencari part-part komputer yang murah di internet.

Ya, hampir kesemua barang PC yang aku beli adalah dari internet. Kenapa?
Apabila kita berada di internet, mudah untuk kita membuat perbandingan dari segi harga (walaupun harga barang komputer adalah hampir sama), menjimatkan kos dari segi kos minyak, kos parking,kos tol, kos makan, dan lain-lain lagi. Walaupun ia nya menyimatkan kadang-kadang kepuasan memegang barang sebelum beli itu tidak kita rasai apabila membuat pembelian secara online. So ada Pro and kontra didalam membuat pembelian secara online.

Terpaksa menghabiskan hampir RM700-RM800 untuk mendapatkan spec komputer yang sesuai untuk aku main game. Di usia aku yang mencecah 24 tahun ni, cukup lah untuk aku bermain game yang tidak pernah aku main sewaktu aku berumur 13-23 tahun ni. Sekarang ni banyak game memerlukan spec yang terlalu tinggi dan kosnya pun mahal, dan apa kata kalau aku main game yang popular sekitar tahun 2003-2011 nie,. watpe nak main game yang letest main dulu game2 yang lame, tu pun tak pernah main kan?? hahaha



otak komputer E7500 beli second RM240


Antara barang yang aku beli ialah:

Processor: Intel Core 2 duo E7500 @ 2.93Ghz
Mobo: ASUS P5G41T-M LX
Ram: Corsair 2GB 1333MHz DDR3 GAMING RAM
HeatSink: Cooler Master X Dream 4
Casing: PowerLogic Modena GTX2500
Powersupply: Come in with Casing 500W
HDD: WD Caviar Blue 500GBLink


MOBO yg aku beli dengan harga RM190




Casing with PSU cap ayam


hard disk yang aku beli ni plak rosak, nasihat aku, kalau nak beli apa2 dari internet pastikan barang tu ada waranti dan yang penting korang mintak resit, mudah untuk kita membuat tuntutan ganti rugi nanti.. sekarang ni hardisk aku dh rosak, aku terpaksa menanggung kerugian, last2 aku sibat Pc lama abang aku punya Hardisk.

Setelah kajian demi kajian yang aku buat, sebenarnya aku memerlukan Power Supply yang bagus untuk memastikan PC aku ni boleh bertahan lama. PSU yang ada dengan Casing ni, adalah cap ayam, tak beberapa bagus untuk kesihatan PC aku.

dan aku memerlukan Graphic Card untuk memastikan aku boleh bermain game, hahaha budget tak cukup sebab tu aku tak beli lagi, ade duit nanti aku rembat satu Rm300-400 punya.

Sofar dengan spec ni aku habiskan dalam 700-800, dan ada orang kata dengan 700-800 aku dh boleh beli PC yang complete dan boleh main game, tapi processor dual core lah. Tapi aku tak mau, aku nak built sendiri PC aku.

Setelah aku pasang, dengan mengunakan OS window 7 Ultimate pirate punya, lepas tu nak register window 7 ni, aku menggunakan perisian Windows-7-Activator.


Setelah Pemasangan, agak merumitkan pada pemasangan heatsink, kena bubuh thermal compound atas processor nk bagi dia sejuk n tak overheat.


Pas semua driver aku dh update n install, aku terus install PES2011,nak try graphic dia mcam mane, sofar ok lah, smooth, cuma gambar je kurang menarik sikit.

Ok, kalau nak beli PC game dengan budjet yang rendah, pastikan motherboard (MOBO) tu, ada graphic card, macam aku punya dia mmg dh pasang Intel GMA X4500 dalam tu,. tapi tak berapa bagus, untuk permulaan nk kumpul duit boleh lah..

*byk barang aku beli dari forum lowyat.net dan juga dari lelong.com.my

Processor: Intel Core 2 duo E7500 @ 2.93Ghz (RM240 secondhand Lowyat Forum)
Mobo: ASUS P5G41T-M LX (RM190 baru beli kat lelong)
Ram: Corsair 2GB 1333MHz DDR3 GAMING RAM (RM50 second dari Lowyat forum)
HeatSink: Cooler Master X Dream 4 (RM25 lelong)
Casing: PowerLogic Modena GTX2500 (RM 99 lelong)
Powersupply: Come in with Casing 500W
HDD: WD Caviar Blue 500GB (RM95 lowyat forum)



ok setakat itu dulu perkongsian aku dengan kamu semua.. Selamat Hari Raya dan MErdeka!!!

0 Perbincangan:

Catat Ulasan

Terima kasih lah kerana berkata-kata

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More